Könyv és fénygyökér rendelés

  • Gellért Ferenc

A fénygyökérről

FÉNYGYÖKÉR (KÍNAI JAMGYÖKÉR), (dioscorea batatas)

 (A dioscorea nemzetségnek több faja is létezik. A dioscorea batatast gyakran összetévesztik például a diocorea opposita-val.)

MIRE JÓ?

Az antropozófia szerint a fénygyökér (dioscorea batatas) gyökerét a tudati életben betöltött szerepe miatt érdemes fogyasztani, noha e szerepét nem mindenki észleli.  A Táplálkozás és tudatfejlődés c. könyv részleteinek felhasználásával az alábbiak szerint jellemezhetjük e hatását.

"Rudolf Steiner 1924-ben mezőgazdasági tanfolyamot tartott Koberwitzben, ahol lefektette a ma már világszerte elismert vegyszermentes, biodinamikus mezőgazdálkodás alapjait. Közvetlen elutazása előtt megkérdezték tőle:

<Doktor úr, ha sikerül a talajt és az étkezési növényeinket az Ön utasításai szerint kezelni, és ezzel újra életre kelteni, akkor, amit így termelünk, az eléggé megfelel a kor és a szellem követelményeinek?

– Ez még kedvező esetben sem lesz elég – válaszolta Steiner. – A dioscorea batata-t kellene meghonosítani Európában, hogy fő táplálékként felválthassa a burgonyát. [… ] Ez a növény egyedüliként van abban a helyzetben, hogy földalatti részeiben fényétert raktározzon el, és ez a jövő emberének nélkülözhetetlen lesz. >”

Mint a könyvben szerepel, a burgonya az egyoldalú, materialista gondolkodást segíti elő, ezért fogyasztása a szellemi előrehaladást hátráltatja. A fénygyökér íze a burgonyáéhoz hasonló. Hatása viszont szellemileg nem hátráltató. Sőt, mivel gyökerében (és minden bizonnyal légbogyóiban) fényétert tartalmaz, ezért feltételezhetően segíti a világos, széleskörű gondolkodást, és az ezen a gondolkodáson alapuló szellemi előrehaladást. Minden bizonnyal emiatt lesz a jövőben nélkülözhetetlen.

Idézet a Táplálkozás és tudatfejlődés c. könyvből:

"Az éntudat nem más, mint gondolkodó tudat. Mindig csak annyiban vagyunk éntudatosak, amennyiben tudati világosságban, saját szellemi fényünkben élünk. A gondolkodás természetéhez tartozik, hogy világos. Az asszociálásban, a képzettársításban és az álmodásban félhomály uralkodik. A fénygyökérben lévő fényerő vagy fényhatás első körben különösen alkalmas támogatója tud lenni a gondolati világosságnak, feltehetően nyersen és főzve-sütve egyaránt. A jövőben az emberiség egyre magasabbra emeli tudatát, egyre jobban meg tudja majd érteni a lét szellemi-érzékfeletti oldalát is, és világos gondolkodásának megtartása mellett önálló szellemi élményekre tesz szert. A világos gondolkodás kifejlesztését követően ez lesz a következő lépés. A folyamat már a 20. században elkezdődött. A jövőben sokan egyre többet és egyre világosabban fogják észlelni az érzékfeletti lét tényeit és folyamatait.    

A fénygyökér fogyasztása támogatja, a burgonyáé kifejezetten hátráltatja ezt a fejlődési irányt. Persze ez nem jelenti azt, hogy elegendő volna a táplálkozást átállítani, és máris kitisztul a gondolkodásunk, vagy szellemi élményeink támadnak, sőt akár szellemileg felemelkedünk...." Hatásai mindenesetre igen finomak, sokan nem is veszik észre hatását.

A fénygyökér hatásai persze sokkal szélesebb körűek. Főként a Távol-Keleten gyógynövényként is számon tartják, nem kevés pénzt megadva érte. További idézet a könyvből: "A tradicionális kínai gyógyászat több gyógyhatást is tulajdonít neki. Leggyakrabban talán az erősítő, élénkítő hatását említik. Általános immunrendszer erősítőnek és anyagcsere-működés serkentőnek számít. Többek között gyulladások megszüntetésére, valamint a lép, a tüdő és a vese ösztönzésére használják. Hűsítő, vízhajtó és étvágygerjesztő. Hasmenés és székrekedés esetén is alkalmazzák. A Rudolf Steiner által felismert hatását nem ismerik, noha olyan utalás azért előfordul, hogy az intellektus világosságát támogatja és az emlékezőképességet javítja."

A növény gyökerének rövid fizikai jellemzése:

A növény gyökere változó hosszúságú. Esetenként 1-1,5m-nél is hosszabb, és vékony gyökérszálak borítják. Gyökerének felső része általában vöröses-barnás árnyalatú, igen vékony, általában legfeljebb 1-2 cm átmérőjű, és viszonylag hajlékony. Felhasználása étkezésre nem célszerű. Mire meghámozzuk, szinte el is fogy. A szár felső része inkább ültetésre való. Talán fényétert sem tartalmaz. Fogyasztásra a gyökér középső és alsó része szolgál. A fenti képen 15-25 cm-es darabok láthatóak a gyökér középső és alsó részéről. Az átmérő változó, általában 3-5 cm körüli. A gyökér gyakran kisebb görbületeket ír le, tehát nem egyenes. Az itt látható 12 db. kb. 1,1 kg-ot nyom. A gyökér középső és alsó része meglepően törékeny, és kívül általában sárgás, világos színű. A gyökér belül fehér színű és nyálkás, síkos.

Konyhai felhasználása, fogyasztása:

A gyökér fogyasztható nyersen és sütve, főzve is. Nyersen semleges ízű, nem ízletes. Főzés és sütés, esetleg pirulás után igen ízletessé válik. Íze nagyon hasonló a burgonya ízéhez. Bármit lehet belőle készíteni, amit a burgonyából is lehet. Lehet nyersen, és hőkezelés után is fogyasztani. Főzésnél és sütésnél nagyjából hasonló puhaságúvá is kell főzni vagy sütni, mint  a burgonyát.

Nyersen történő hámozása nem könnyű, mivel rendkívül sikamlós és nyálkás. Oxalát tartalma miatt nyálkás részével való érintkezés esetén egyeseknél bőrpírt és viszketést is okoz. Az oxalát kristályokkal való érintkezés miatt előálló allergiás reakció esetén kesztyűben érdemes dolgozni vele. Főzés és sütés után sikamlóssága és esetleges irritáló hatása megszűnik.

Sokan nyersen fogyasztják, naponta kis darabkákat karikákat levágva a gyökérről. Egyesek szerint nem szükséges belőle sokat enni ahhoz, hogy szellemi-támogató hatásában részesüljünk. Vannak, akik szerint nyersen kell fogyasztani, ha a benne lévő fényéter hatásaiban kívánunk részesülni, mert hőkezelés hatására ez elveszik. Én ezt a véleményt nem osztom. Sütve, főzve is jelentkezik a hatása.

Hogy az említett hatás jelentkezik-e, az valószínűleg függ az ember pillanatnyi lelki-szellemi állapotától. Általában meghámozva célszerű fogyasztani, de van, aki hámozatlanul eszi. Mivel a héja cellulózt tartalmaz, ami az emberi emésztőrendszer számára köztudottan nem emészthető, ezért héjastól való fogyasztását nem javaslom, főleg nyersen nem. Héja egyeseknél nemcsak felfúvódást, hanem esetleg gyomorproblémákat is okozhat, mint ahogy sok élelmiszer fogyasztása is, amely nem könnyen emészthető.

Tárolása:

Tárolni hűvös helyen, pincében célszerű, de ha naponta vagdosunk belőle, és nem visszük folyton a pincébe, vagy hűvös helyre, akkor konyhában, szobahőmérsékleten is hetekig eltartható. Közben legfeljebb csak kicsit veszít víztartalmából. Ha hosszabb ideig nem bántjuk vágott vagy törött felületét, akkor ezen a részen megszárad, ami mintegy héjként óvja a belső részeket.

Ha rendelsz, akkor hasonló darabokat küldök, mint amilyenek a fenti képen láthatóak, de többnyire hosszabbakat, és lehet, hogy néhány görbébbet is. A minimális rendelési mennyiség 25 dkg. Ha rendelsz, tisztában kell lenned azzal a kockázattal, hogy a gyökérdarabok kis eséllyel esetleg sérüléseket is szenvedhetnek a szállítás során. Mindenesetre ha a gyökér hosszabb ideig sem kerül teljesen elfogyasztásra, akkor a sérülések ezen idő alatt begyógyulnak: a sérült felületek megszáradnak és a továbbiakban "héjként" funkcionálnak. Tehát a kisebb sérülésektől egyáltalán nem kell tartani.

Van még egy dolog, amit esetleg nem mindenki tud gondolatilag megemészteni. Szellemi szempontból a fény ellentéte az elektromosság, így az antropozófusok egy része úgy tartja, hogy a fénygyökeret elektromos tűzhelyen főzni, elektromos sütőben sütni, erős elektromágneses térbe helyezni nem szabad, mert elveszíti fényéter tartalmát. Hogy ez valóban így van, abban kételkedem, de aki majd fogyasztja, annak várom tapasztalatait email címemre ezzel kapcsolatban is.

 

Fénygyökeret rendelek

 

Gyökeret könyvvel együtt is lehet rendelni. Aki kéri, annak a készlet erejéig ajándékba küldök legalább 30 db. fénygyökér bogyót is.

Az alábbi képen a bogyók láthatók. A kép bal oldalán átlagos méretűek láthatók: általában 0,5 cm körüliek. Ilyeneket küldök annak, aki a rendelési űrlapon kér belőle. A kép jobb oldalán lévő bogyókat csak érdekességképpen mutatom, mivel másodéves növényen a konyhai komposztban ilyen extrém méretűre nőttek. Ezeket száraz helyen kell tartani, ahol szellőzni is tud, ha jövőre el szeretnéd őket ültetni. Ha kiszárad, akkor aszott lesz, és kicsit összemegy, de nedves földben ki fog csírázni. Mosás után meg is ehetők. Lehet nedves pincében is tárolni, de ott a nedves körülmények között lehet, hogy túl korán elkezd csírázni. Viszont nem lesz olyan aszott, mintha száraz helyen tárolnád.

fenygyoker bogyo

A bogyó lényegében levegőben nőtt gyökérgumó, tehát hasonló, mint a gyökér, ízre, állagra, és bizonyos mértékig valószínűleg hatásra is. Meg lehet enni, akár nyersen is, noha ez is cellulóztartalmú héjjal rendelkezik. (Én eddig még csak nyersen fogyasztottam.) A bogyó egyébként legfőképpen a növény szaporítására való. Tavasszal a földbe vetve kikel, és jó esetben akár 60-90 cm hosszú gyökeret is hozhat őszre, de többnyire csak 30-60 cm-eset, hanem túl kemény a talaj. (A nagyon kicsik lehet, hogy nem kelnek ki.)

 

Fénygyökér termesztéséről  képekkel illusztrálva  IDE kattintva olvashatsz.

Egy képekkel illusztrált videót is megnézhetsz a termesztésről:

 

Fénygyökér- és könyvrendelés

Vissza az előző oldalra

Minden jog fenntartva © Gellért Ferenc